Newsflash

Virtualizacija?
 

Kaj je virtualizacija?

V računalništvu je virtualizacija širok pojem, ki se nanaša na abstrakcijo računalniških sredstev. Ena izmed definicij virtualizacije, ki smo jo izbrali za vas gre nekako takole.

"Virtualizacija je tehnika skrivanja fizičnih možnosti računalniških sredstev na način kot komunicirajo s temi sredstvi različni sistemi, aplikacije ali končni uporabniki. To pomeni da lahko posamezno fizično sredstvo (strežnik, operacijski sistem, aplikacija ali medij za shranjevanje) navidezno deluje kot množica logičnih sredstev ali pa da več fizičnih sredstev (strežnikov, medijev za shranjevanje) navidezno deluje kot posamezno logično sredstvo. Z virtualizacijo lahko tudi navidezno spremenimo različne karakteristike kot jih ima dejansko fizično sredstvo"

Xen virtualizacija

V podjetju Metaling d.o.o. delamo z virtualizacijsko tehnologijo po imenu Xen podjetja XenSource, Inc. Xen je programski nadzorni sistem virtualnihvirtualization.png strežnikov za arhitekture IA-32, x86-64, IA-64 in PowerPC-970, ki omogoča tok večih različnih operacijskih sistemov na isti računalniški strojni opremi hkrati. Primarno virtualizacija zagotavlja konsolidacijo, povečano utilizacijo, možnost izrabe sredstev po potrebi in prenos virtualnih strežnikov v živo na različno strojno opremo. Prav tako z virtualizacijo dosežemo varno ločevanje virtualnega sistema od gostiteljskega sistema.




Xen in paravirtualizacija


Na večini CPUjev Xen uporablja obliko virtualizacije po imenu paravirtualizacija, kar pomeni da mora biti operacijski sistem gost modificiran za uporabo posebnega hypercall ABIja namesto nekaterih arhitekturnih možnosti. Skozi paravirtualizacijo Xen dosega hitro delovanje tudi na arhitekturi gostitelja (x86), ki je znano nekooperativna s tradicionalno virtualizacijo. Paravirtualizacija je virtualizacijska tehnika, ki predstavlja virtualnim strežnikom podoben ampak ne enak programski vmesnik obstoječe strojne opreme. To omogoča spremenjenim operacijskim sistemom hitrost delovanja neverjetno blizu nevirtualizirani strojni opremi.

Xen in prenos virtualnih strežnikov v živo

Xen omogoča prenos virtualnih strežnikov v živo med fizičnimi gostitelji preko LANa brez izgube dosegljivosti. Med izvajanjem prenosa v živo je spomin virtualnega strežnika prenešen na cilj brez prekinitve delovanja, kar omogoča prenos virtualnih strežnikov na novejšo in zmoglivejšo strojno opremo brez stroškov in težav povezanih z prenosom podatkov, nameščanjem novega operacijskega sistema in nastavitvami na novo.

Xen in 100% dosegljivost virtualnih strežnikov

Kakor vse ostalo tudi Xen ni popoln sistem saj je odvisen od delovanja fizične strojne opreme na kateri teče. V podjetju Metaling d.o.o. se zavedamo pomembnosti 100% dosegljivosti informacijske infrastrukture za naše stranke in posredno povezane uspešnosti poslovanja njihovega podjetja. Za naše stranke smo poskrbeli za 100% redundanco oz. dosegljivost fizične strojne opreme z nadomestnim načinom delovanja (angl. failover). Nadomestni način omogoča v primeru okvare strojne ali programske opreme na kateri teče vaš virtualni strežnik avtomatiziran prehod na enak nadomestni del strojne ali programske opreme z nekaj sekundno zakasnitvijo ob odkritju okvare oz. nedosegljivosti.